Povratak

ŠPANJA U LONDONU ZAKLJUČIO KARIJERU

Završila je jedna velika sportska karijera. Mihovil Španja počeo je plivati s godinu i pol dana na prijedlog doktora zbog dječje paralize, a skoro 27 godina kasnije, u Londonu je u četvrtak navečer na svojim četvrtim Paraolimpijskim igrama rekao – zbogom. Posljednji pozdrav sportu kojemu je puno toga dao, ali trud i upornost morali su dati i rezultata. Mihovil Španja se od aktivnog plivanja oprostio s 28 godina i pet mjeseci, ali u međuvremenu je ušao u povijest. Španja je u blistavoj karijeri osvojio 26 medalja na najvećim natjecanjima, na prste jedne ruke mogu se izbrojati Paraolimpijske igre ili Svjetska i Europska prvenstva na kojima na postolju nije bio i dubrovački plivač, član Plivačkog kluba Jug.

-Pun sam dojmova i različitih emocija. Drago mi je što je iza mene taj mukotrpan fizički posao, svakodnevni treninzi i pripreme, ali jednako tako sam žalostan što više nikad neću imati priliku plivati u ovakvoj atmosferi. Vjerujte, jedinstven je osjećaj plivati u Londonu pred 18 tisuća ljudi, a ja sam to imao priliku napraviti čak osam puta. To je najbolji primjer koliko je paraolimpijski pokret uzeo maha. Još je puno posla pred nama kako bi i paraolimpijci dobili adekvatan prostor u hrvatskim medijima. To su neke od stvari za koje ću se ubuduće još i više zalagati jer imali ste prilike u Londonu vidjeti – majstore na djelu. To su sve vrhunski sportaši – naglašava Mihovil Španja, rođen 20. travnja, 1984. godine.

Vratimo se još malo posljednjoj utrci u vašoj karijeri. Priželjkivala se medalja za kraj iz snova, ali ipak nije išlo kako ste zamislili. Na 400 metara slobodno – peto mjesto.

-Što kazati? Do Igara u Londonu svjetski rekord na 400 metara slobodno iznosio je 4:47.00, a u večerašnjem finalu čak su tri plivača bila brža od tog vremena. Britanac Craig, novi olimpijski pobjednik, srušio je svjetski rekord za čak pet sekundi. To vam dovoljno govori koliko je plivanje krenulo naprijed posljednjih godina. Rezultati proteklih dana potvrđuju i moje riječi prije puta na Igre. Spominjao sam da je bilo teško uopće izboriti vizu za London, a kamoli plivati u finalu. I zato, od srca čestitike svim paraolimpijcima koji su nastupili, a poseban pozdrav hrvatskim predstavnicima i onima koji su za našu domovinu osvojili medalje. Nadam se da nismo razočarali hrvatsku javnost i visoka očekivanja pred nastup u Londonu – zaključio je Mihovil Španja koji je na Paraolimpijskim igrama osvojio broncu na 100 metara leđno te peto mjesto na 200 metara mješovito, 100 metara prsno i 400 metara slobodno.

Još se ne zna kada će se Španja vratiti u Hrvatsku, ali nema sumnje kako zaslužuje pravi doček u Zračnoj luci u Čilipima. Još jedan pozdrav i zahvalu za briljantnu karijeru ovjenčanu brojnim medaljama.