PK Jug

Nešto iz povijesti kluba

– Plivanje je poznato od davnina, ali tek na mozaicima ranih istočnih civilizacija nailazimo na njegove prve predstave. Vještinu plivanja poznavali su stari Asirci i Egipćani. Grci su pridavali pažnju plivanju kao dijelu općeg odgoja dok su Rimljani plivanje smatrali vojničkom vještinom. Prvo pisano djelo o plivanju potiče iz 1538. godine na latinskom jeziku. Od tada pa do danas slijede mnoga djela o plivanju i njegovom značaju u tijelesnom odgoju.

U svim primorskim gradovima poslije prvog svjetskog rata, tijekom ljeta, su se formirale družine po uvalama i kupalištima.Iz takvih družina su se kasnije razvijala športska društva. Tako je bilo i u Dubrovniku. U tom razdoblju u Dubrovniku se spominju športska društva s plivačkim sekcijama ili samo plivačka društva: Jug, Gošk.Građanski, Penatur i  Neptun, koji su sudjelovali i u državnim prvenstvima, ali najveće uspjehe i dugogodišnji kontinuitet je zadržao Jug.

 Športski klub Jug je osnovan kao nogometni klub 1921 godine, a Kraljevska pokrajinska Vlada u Splitu u ožujku 1922 godine aktom broj 662/22 odobrava pravila pa je osnivačka Skupština održana 30.travnja 1922 godine. Na prijedlog Zdenka Šapra i Ante Miličića prihvačeno je ime Jug koje označava zemljopisni položaj Dubrovnika.

 Plivačka sekcija Kluba je osnovana 1923 godine kad je u Dubrovnik došao iskusni plivač I vaterpolist sa Sušaka – Rudi Reš. U to vrijeme bila su organizirana na Dančama natjecanja u plivanju I igranje loptom u Dubrovniku ali bez stručnog vodstva nije se moglo napredovati. Tu pionirsku ulogu preuzeo je na sebe Rudi Reš uz pomoć Pera Kolića I Tonća Nardellia.
Prvo natjecanje u propagandne svrhe održano je 10.kolovoza 1923 godine na Svetog Lovrijenca kako piše u dokumentaciji u Uvali Šuljić. Bilo je to plivačko natjecanje a nastupili su Rudi Reš, Špiro Bjeladinović, Ljubo Merlo, Marko Dabrović  i Nikša Jazbec.

 28 lipnja 1924 godine održano je prvo javno plivačko natjecanje. Na 50 metara u juniorskoj konkurenciji  pobijedio je Poković a drugi je bio Medini a kod seniora Bogdanović ispred Bjeladinovića. Na stazi od Porporele do Lokruma plivao je Rudi Reš u vremenu 24 minute.
Prvi Jugaš koji je  pobijedio na državnom prvenstvu je bio Marko Bibica 1931 godine.
1934 godine  prvi put Jug dobiva Državno prvenstvo u Dubrovniku
Iz perioda  prije izgradnje Gruškog bazena  nemože se nespomenuti velika imena dubrovačkog plivanja : EŠA LIGORIO  višestruka državna prvakinja koja je osvojila brončano odličje na europskom prvenstvu u Torinu.

 HILDA ZEIER višestruka državna prvakinja  i rekorderka ,te osvajačica medalja sa Univerzijada. 1959 godine plivači Juga sa Danača sele na novoizgrađeni bazen u Gružu.
1961 godine u Gružu je organizirano seniorsko prvenstvo Hrvatske.
U novoj plivačkoj eri stasali su prvaci države: MIRJANA ŠEGRT I IVO MLADOŠIĆ.
Zanimljivo da je u tom periodu ženska štafeta u sastavu: Zeier, Nadramija,Dabelić i Šegrt postala prvakom države, uz državni rekord, u disciplini 4 x 100 slobodno.