Povratak

ŠPANJA SRUŠIO SVJETSKI REKORD (Cincinnati, 19. i 20. svibnja 2012.)

Mihovil Španja srušio je svjetski rekord prvog dana Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država u plivanju. Najbolji hrvatski plivač s invaliditetom, u Cincinnatiju je uspio popraviti najbolje svjetsko vrijeme na 50 metara prsno i za 35 stotinki srušio dosadašnji rekord koji je bio u njegovom vlasništvu.

Španja, član Plivačkog kluba Jug, tako je postao prvi plivač u svojoj kategoriji koji je uspio probiti granicu od 38 sekundi. Novi svjetski rekord, njegov 16. u karijeri, sada glasi – 37 sekundi i 95 stotinki.

-Osim zlata u navedenoj utrci također sam prvo mjesto osvojio i na 400 metara slobodno s rezultatom 4,58,78. Danas (nedjelja) posljednjeg dana prvenstva, nastupam u disciplini 200 metara mješovito, u kojoj sam prošle godine obranio naslov europskog prvaka u Berlinu i gdje sam vlasnik europskog rekorda. Nakon uspješnog nastupa u Americi na rasporedu je zadnja provjera pred odlazak na Paraolimpijske igre u Londonu. Naime, krajem sljedećeg mjeseca u Berlinu ću nastupiti na Svjetskom kupu, gdje sam prosle godine proglašen najuspješnijim plivačem u konkurenciji 400 plivača – iz Cincinnatija se javio Mihovil Španja.

Dubrovački plivač je srušio svjetski rekord i na nedavnom Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu, ali rekord nije priznat jer je Španja, prema propisima, trebao prijaviti pokušaj rušenja rekorda. Sada je i službeno – Mihovil Španja vlasnik najboljeg svjetskog rezultata na 50 metara prsno i prvi plivač ispod magične granice od 38 sekundi.