Povratak

Šest medalja za plivače Juga na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom (Split, 28. – 29. travnja 2012.)

Šest medalja za dubrovačko plivanje na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom. Drugog dana natjecanja u Splitu, Španja je osvojio zlato na 100 metara leđno, dok se Backović u istoj disciplini “okitio” broncom.

Mihovil Španja očekivano je prvo ime prvenstva. Nastupio je u tri discipline i došao do tri prva mjesta. Najbrži je na 400 metara slobodno, 50 metara prsno i 100 metara leđno. Dodatan razlog za dobro raspoloženje predstavlja činjenica da je Španja na 50 metara leđno srušio i svjetski rekord koji ipak neće biti priznat jer dubrovački plivač nije najavio pokušaj rušenja dosadašnjeg rekorda.

-Možda čudno zvuči, ali u ovom trenutku mi je to i najmanje važno. Raduje me što sam dokazao i sebi i drugima kako i iz punog treninga mogu plivati najbolje rezultate. Kvaliteta prvenstva? Puno se toga promijenilo od 1998. godine kada sam kao 14 – godišnjak osvojio dva srebra u pojedinačnim disciplinama. Tada je jedino Ana Sršen mogla nešto napraviti u svjetskim okvirima, sada je konkurencija puno ozbiljnija. Najbolji primjer je podatak da je naša štafeta plivala u finalu Europskog prvenstva u Nizozemskoj – iz Splita se neposredno nakon osvojenog zlata javio Mihovil Španja.

Ništa manje vrijedni nisu ni rezultati Lukše Backovića, drugog člana Plivačkog kluba Jug. Mladi dubrovački plivač u Splitu je doplivao do zlata na 200 metara mješovito, srebra na 100 leđno i bronce na 100 kraul.

-Lukša je iz dana u dan sve bolji plivač. I u Splitu se vidjelo da je strašno sazrio, i fizički i psihički. Njegovo vrijeme tek dolazi – dodaje Španja.

Ponosni su bili i Lukšini roditelji koji su sina pratili u Splitu.

-Lukša je zadovoljan rezultatima, kako onda nećemo biti i mi. Radujemo se svakom njegovom uspjehu, a posebno time što je popravio najbolja vremena u sve tri discipline. Jutros je inače bila prava ludnica, odmah smo nakon utrke na 100 metara leđno požurili u Dugopolje gdje se Lukša ukrcao u autobus i s razredom krenuo na ekskurziju – naglašava otac Milo.

PLIVAČKI KLUB JUG ČESTITA MIHOVILU I LUKŠI NA OSVOJENIM MEDALJAMA!