Razgovor s predsjednikom PK Jug – Stankom Manenicom

Na novu dužnost službeno je imenovan 14. studenog 2011. godine. Stanko Manenica u mladosti je bio automobilist, u sportskoj biografiji stoji i kako je dugogodišnji predsjednik nogometnog kluba GOŠK. Više nije na čelu nogometnog trećeligaša, ali je zato preuzeo dužnost prvog čovjeka plivačkog kluba Jug.

Kako bi ocijenili prvih 140 dana na čelu kluba?
-Iskreno, još uvijek upoznajem plivanje, novi sam u svemu tome, a za ocjenu bi trebalo pitati trenere u klubu i roditelje plivača.

Na početku svog mandata izdvojili ste šest glavnih ciljeva. Krenimo redom, Sportsko – zabavni projekt pomoći Damiru Đuriću.
-Najveći dio posla odradio je bivši predsjednik Luči Đović uz punu podršku svih članova kluba, uključujući i Upravu. Damir je naš član i na taj način smo željeli pomoći njemu i obitelji.

Miting Zlatni Orlando ove je godine na rasporedu 2. i 3. lipnja. Kako teku pripreme?
-Sve je u najboljem redu. Ove smo godine odlučili napraviti male promjene pa će na mitingu plivati natjecatelji do dobne kategorije juniora. Očekujemo puno plivačica i plivača iz Hrvatske, ali i iz zemalja regije.

Naglasili ste želju da se u vašem mandatu poveća broj djece u PK Jug. Stanje sada početkom travnja?
-U plivačkom klubu Jug danas ima oko 250 djece podijeljenih u razne dobne kategorije. Problem je u tome što puno njih tijekom vremena odustane od plivanja. Glavni zadatak svih u klubu je – zadržati djecu u PK Jug.

Izdvojili ste „Želim kvalitetniju suradnju s osnovnim školama, pogotovo u izobrazbi neplivača“. Kako napreduje taj projekt?
-Počinjemo na ljeto u pauzi svakodnevnih događanja, mitinga ili prvenstava. Organizaciju samog projekta vodit će glavni trener u klubu, Andrej Drobac.

Spomenuli ste i cilj „Bolji rad u klubu i puna podrška svim trenerima“. Jesu li djelatnici u klubu opravdali povjerenje?
Točno, zahtijevao sam reorganizaciju rada i selekciju plivača. Što se tiče trenera, i dalje mislim isto, ispunili su očekivanja.

Na prvenstvu Hrvatske za sve dobne kategorije, u Splitu je osvojeno osam medalja. Je li se moglo više ili je i ovo uspjeh?
-Uvijek se može bolje, ali u ovom trenutku moram biti zadovoljan s ostvarenim rezultatom i osvojenim medaljama. Treba se znati da imamo jaku mladu ekipu.

Priča se kako niste zadovoljni zatečenim stanjem u PK Jug, jesu li te glasine istinite i što ste uistinu očekivali preuzimajući ovu dužnost?
-Jasno i glasno, jedino nisam zadovoljan s činjenicom da su klub napustile plivačice Sanja Jovanović i Ana Matković, kao i plivač Krešimir Krmek. To se nije smjelo dopustiti, ako je potrebno i konkretnije, klub to nije smio dopustiti.

Nakon vašeg imenovanja, spominjalo se kako neki SDP-ovci nisu bili zadovoljni s time. Navodno su i oni željeli biti na čelu kluba. Je li zbog toga klub imao probleme i kakva je suradnja s Gradom?
-Stanko Manenica nije sam sebe izabrao za predsjednika, već je to bila odluka Uprave. Oni su me predložili i kasnije imenovali. Uvijek će biti nezadovoljnih, a suradnja s Gradom je jako dobra.

Dugogodišnja članica kluba je i vaša kćer Žana.
-Plivanje trenira već osam godina i plivat će sve dok to ona bude htjela. Nisam ambiciozan roditelj, ona ima svoju trenericu s kojom raspravlja o budućnosti u ovom sportu. Ja sam tu samo da je vozim i dovozim s treninga. Žana u klubu sigurno nema povlašten status zato što je moja kćer. Kako njoj, tako i drugima – zaključio je Stanko Manenica, predsjednik Plivačkog kluba Jug.