Povratak

PRVENSTVO HRVATSKE U 25M BAZENIMA ZA 2009. GODINU

Od petka, 20-tog do nedjelje, 22. ožujka, u Zagrebu je održano Prvenstvo Hrvatske u plivanju u 25m bazenima za 2009. godinu. Jug je, pod vodstvom trenera Dimitra Bobeva i Matijane Staničić, nastupio s pet plivačica (Sanja Jovanović, Mariela Brajević, Ana Matković, Nika Čupić i Kristina Vujnović) i s sedam plivača (Marko Đurić, Ivan Bilić, Antonio Đović, Nikola Bogdanović, Krešimir Krmek, Marko Limov i Marko Moretti).

U jednom izuzetno jakom natjecanju, na kojem je oboreno devet Hrvatskih rekorda i jedanaest rekorda prvenstava, plivačice i plivači Juga su osvojili ukupno devet medalja i oborili četiri nacionalna rekorda.

Najuspješnija naša plivačica je, naravno bila Sanja Jovanović koja je do zlata isplivala u tri discipline; 50m leptir te 100 i 200 m mješovito, a do srebra je došla u disciplini 50 m slobodno. Uz to Sanja je do sve tri zlatne medalje doplivala u vremenima novog Hrvatskog rekorda, a sigurno bi bila prva i u disciplini 100 m leptir, u kojoj je u jutarnjim kvalifikacijama isplivala Hrvatski rekord, ali je otkazala nastup u popodnevnom finalu. Naravno Sanja je i članica štafete Juga koja je osvojila brončanu medalju u disciplini 4×100 m mješovito. Uz nju su u toj štafeti plivale Ana Matković, Mariela Brajević i Kristina Vujnović.

Od naših plivačica medaljama se uz Sanju okitila i Ana Matković. Još jednom je pokazala da je neuhvatljiva u disciplini 200 m prsno. Uz zlatnu medalju i naslov prvakinje Hrvatske u toj disciplini, Ana je osvojila brončanu medalju u dvostruko kračoj dionici, te je plivala u „A“ finalu utrke na 800 m slobodno i zauzela odlično četvrto mjesto.

Ivan Bilić je prvi Jugov plivač od osmostaljenja Hrvatske koji je osvojio naslov prvaka Hrvatske u plivanju. To je ostvario u disciplini 100 m prsno, a da je vladar prsnog stila potvrdio je i osvajanjem srebrene medalje u disciplini 50 m prsno, u kojoj je zlatnu medalju izgubi doslovno u posljednjim centimetrima.

Osvajačima medalja se u posljednjoj individualnoj disciplini programa, 1500 m slobodno, zauzevši treče mjesto,pridružio i Marko Đurić.

Jugov odličan nastup potvrđuje podatak da su jugaši osim ovih medalja isplivali i petnaest „A“ finala te osam „B“ finala. Plivači su na kraju u ekipnoj konkurenciji između 16 klubova zauzeli sedmo mjesto, dok su plivačice između 20 klubova došle do trečeg mjesta. Ovim je za natjecateljske kategorije završila zimska sezona. Mladi Jugovi plivači, početnici „A“ slijedeći vikend, a početnici „B“ za dva tjedna u Splitu imaju prvenstva Regije 1, dok ovi najstariji bez odmora počinju pripreme za ljetnu sezonu.

I na kraju još jedan zanimljiv podatak. Na listi osvojenih medalja na državnim prvenstvima od 1977. godine do pred ovo prvenstvo, plivački klub Jug drži peto mjesto s osvojenih 48 zlatnih, 16 srebrenih i 11 brončanih medalja.