Povratak

IVAN BILIĆ, NAJSTARIJI ČLAN PRVE JUGOVE MOMČADI I VIŠESTRUKI PRVAK HRVATSKE

S 22 godine i pet mjeseci najstariji je član nikad mlađe momčadi Plivačkog kluba Jug. Uz Marka Limova jedini senior u Gružu, a i ta izjava je tek djelomično točno jer je Limov još uvijek – mlađi senior. Ljetni dio sezone je završen, idealno vrijeme za rezime ostvarenog u 2012. godine.

-Nisam baš zadovoljan ljetnom sezonom ali se nadam da ću to ispravit početkom studenog. Istina, na prvenstvu Dalmacije proglašen sam za najboljeg seniora, no mogu ja i bolje plivati – objašnjava Ivan Bilić, rođen 24. ožujka, 1990. godine.

Višestruki prvak Hrvatske i hrvatski reprezentativac. To su dvije stvari koje se prve primijete u tvojoj plivačkoj biografiji.

-S ponosom ću istaknuti kako sam osvojio preko 60 zlatnih medalja u svim uzrastima hrvatskog plivanja. Uz to su, naravno, došli i naslovi državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji. Nastupio sam i na Europskom juniorskom prvenstvu u Beogradu, a kruna je ipak bilo Europsko seniorsko prvenstvo u Rijeci gdje sam oborio četiri juniorska rekorda. Sudjelovao sam i na Mediteranskim igrama u Pescari i Europskom seniorskom prvenstvu u Istanbulu.

Plivački početak bio je….

– Sa sedam godina i sve je krenulo od utakmice vaterpolista Juga na bazenu. Ljubav na prvi pogled, a takvo stanje traje već punih 15 godina. Moje prve plivačke pokrete naučila me je gospođa Hilda Režić pa onda gospođa Sandra Tošović. Prve prave rezultate postigao sam s trenerom Joškom Turkom, a nastavio s trenericom Matijanom Staničić.

Kakav je osjećaj s 22 godine biti najstariji član Jugove momčadi. Do kada još u plivanju i koje su ostale neostvarene želje?

-Da, Marko i ja smo jedini seniori u klubu. Nadam se da će nam se još koji plivač pridružit. U plivanju ću bit dokle me god zdravlje bude služilo, a volje za trenirat, iskreno, nikad nisam imao više nego sada. Nemam puno neostvarenih želja i da više nikad ništa ne ostvarim, mogu ponosno jednog dana reći kako je plivačka karijera bila vrlo uspješna.

Nedavno si sudjelovao u obuci neplivača na bazenu u Gružu kao jedan od – trenera. Kao i za Marka Limova, dolazili su jedino – komplimenti.

-Pohvale su mi dodatni motiv za daljnji napredak. Završio sam tečaj za trenera u Zagrebu koji organizira Hrvatski olimpijski odbor. Nakon plivanja ću sigurno ostat uz ovaj sport jer to volim i to je ono sto me čini sretnim. Nadam se da će pod mojom paskom i poneki plivač ostvarit zapažene rezultate. A što se tiče Marka, on je vrhunski dečko i sportaš, marljiv je i voli trenirat.

Plivački klub Jug je uveličao maraton na Dančama u čast velikog jugaša Đura Kolića, a seniorsko zlato je došlo u tvoje ruke.

-To je bilo više rekreativno, ali drago mi je što se pozivu odazvalo dosta mojih kolega. Slažem se, plivali smo u čast Đura Kolića i veliko mi je zadovoljstvo biti ukupni pobjednik.

Budućnost PK Jug, tko su plivačice i plivači koji dolaze?

-Ima jako dobrih plivača, ali još su mladi i pred njima je puno treninga i natjecanja. Ne bih nikoga htio izdvajat, sigurno ću nekoga izostaviti, ali oni su zalog sigurne budućnosti plivanja u Dubrovniku.

Život nakon sportske karijere, gdje se vidiš za 10-tak godina?

-Definitivno i dalje u plivanju, volio bih postati profesionalni trener i mladima prenijeti znanja koja sam imao priliku naučiti u dugogodišnjoj karijeri.