Povratak

Dva zlata Španje na Otvorenom prvenstvu Portugala, 27. veljače, 2012.

Mihovil Španja je s razlogom najbolji hrvatski sportaš s invaliditetom. Trofejni dubrovački plivač i član Plivačkog kluba Jug, nastavlja seriju odličnih rezultata. Najnoviji uspjeh ostvario je na Otvorenom prvenstvu Portugala za osobe s invaliditetom. Nastupio je u dvije discipline i osvojio – dva zlata.

Trebao je Španja u Portugala plivati u četiri discipline, ali morao se pomiriti s dva finalna nastupa. Prvo je bio najbolji na 400 metara slobodno u vremenu 4:55.29, a potom i najbrži na 200 metara mješovito (2:44.75).

-Istina, trebao sam plivati u četiri discipline, no došlo je do proceduralne pogreške organizatora. Trener Kontić i ja uredno smo prijavili sve nastupe. Uglavnom, ovaj tip natjecanja poslužio nam je za testiranje trenutnih mogućnosti, isključivo kroz prizmu plivačke tehnike. U Portugal sam došao iz punog treninga, tako da rezultatski nisam puno očekivao. Sada je najvažnije da održim kontinuitet treninga, da me zaobiđu ozljede i bolesti koje bi me udaljile od bazena. To bi u ovom periodu priprema do Londona mogao biti i ključni faktor – iz Portugala javio se Mihovil Španja, član Plivačkog kluba Jug.

Do svog četvrtog nastupa na Paraolimpijskim igrama (London, 2012.), Mihovila Španju dijele još 184 dana. Slijedi nastup na Svjetskom paraolimpijskom kupu u Manchesteru (Engleska) u svibnju.

-Puno očekujem na tom natjecanju jer tamo dolaze samo najbolji plivači i kandidati za medalju na Olimpijskim igrama – dodaje Španja.