Povratak

Prvenstvo Hrvatske za juniore, Sisak 2008.

U Sisku je od 22. do 24. veljače, 2008. godine održano PH u plivanju u 25 m bazenima za juniore i mlađe juniore. U konkurenciji 17 klubova i 285 plivačica i plivača, Jug je, pod vodstvom trenera Matijane Staničić i Joška Turka, nastupio s osam plivača i pet plivačica ( Ivan Bilić, Antonio Đović, Luka Jović, Krešimir Krmek, Marko Limov, Marko Moretti, Toni Dobroslavić, Pavo Barbir, Marijela Brajević, Ana Matković, Nika Čupić, Azra Budalica i Kristina Vujnović).

Iako su rezultati s regionalnog juniorskog prvenstva govorili da su Jugovi plivači dobro spremni, nitko nije očekivao da će se s PH vratiti s ovoliko odličja, pogotovo s ovoliko zlatanih medalja.
Pa krenimo od kategorije mlađih juniora. Još jednom su Ana Matković i Kristina Vujnović pokazale da su u samom vrhu Hrvatskog ženskog plivanja.
Ana Matković je prvakinja Hrvatske u disciplini 200 m mješovito, viceprvakinja u disiplinama 200m slobodno, 400m mješovito, 200m prsno i 800m slobodno, te treča u disciplini 400m slobodno.
Kristina Vujnović, kojoj je ovo prva, ulazna, godina u mlađejuniorskoj konkurenciji je prvakinja Hrvatske u disciplini 400m mješovito, srebrena u disciplini 200m leptir te brončana u disciplinama 200m mješovito i 800m slobodno.
Kod ove dvije plivačice posebno raduje njihova svestranost, što potvrđuje činjenica da su medalje osvajale u svim plivačkim tehnikama a prvakinje Hrvatske su plivajuči mješovite discipline.
Kao osvajačica individualnih medalja u mlađim juniorima, pridružila im se i Nika Čupić s brončanom medaljom u disciplini 100m leptir, a ove tri plivačice te Azra Budalica činile su štafetu koja je zauzela treče mjesto u disciplini 4x100m slobodno.
U kategoriji juniora Marijela Brajević se okitila zlatnim odličjem u disciplini 200m leptir te srebrenim u disciplinama 50 i 100m leptir.
Za kraj ovog popisa osvajača medalja ostavili smo Ivana Bilića, osvajača tri zlatne medalje. Ivan je neprikosloveni vladar prsnog stila. Pobjedio je u sve tri prsaške discipline, 50, 100 i 200 metara i time se svrstao u sam vrh na listi uspješnosti s ovog prvenstva.
I ostali naši plivači su plivali jako dobro. Krešimir Krmek, kojemu je ovo ulazna godina u juniorsku konkurenciju, je isplivao dvije jako dobre finalne utrke i desetinke su ga djelile od medalja. Ostali su, večinom, plivali svoje najbolje rezultate, i time pridonjeli tome da je Jug u dvije kategorije (plivačice, mlađe juniorke i plivači juniori) zauzeo izvrsno četvrto mjesto. Mlađe juniorke su se plasirele iza Mladosti, Zagrebačkog plivačkog kluba i POŠK-a, a ispred Primorja Croatia osiguranja, Mornara, Dubrave, Medveščaka, Jadrana i ostalih.
Junior isu stali iza Mladosti, Medveščaka i Dubrave a ispred Jadrana, Mornara, Zagrebačkog plivačkog kluba, POŠK-a, Siska, Primorja Croatia osiguranje i još sedam drugih klubova.
Slijedeći vikend u Splitu se održava prvenstvo Hrvatske u plivanju u kratkim bazenima. Jug odlazi s jednom mladom i perspektivnom ekipom predvođenom Sanjom Jovanović. Uz nju nastupit će Ivana Peruško, Marijela Brajević, Ana Matković, Nika Čupić, Kristina Vujnović, Marko Đurić, Ivan Stojić, Ivan Bilić, Luka Jović i Krešimir Krmek. Vjerujemo da će Jugaši ponovo dati sve od sebe i obradovati nas dobrim rezultatima. Ova godina je prepuna plivačkih događanja. Za seniore uskoro počinje Europsko prvenstvo u Eindhovenu u 50m bazenima, nakon toga slijedi Svjetsko prvenstvo u Manchesteru u 25m bazenima, Olimpijske igre te na kraju godine prvenstvo Europe u 25m bazenima u Rijeci. Juniori imaju Svjetsko i Europsko prvenstvo, Alpe adria cup i susret Slovenija – Hrvatska. Vjerujemo da će među mladim reprezentativcima ovaj put mjesto pronači i poneko od Jugaša.