Povratak

PETRIČ I ŠMID NOVI ČLANOVI PLIVAČKOG KLUBA JUG

Borut Petrič novi je glavni trener Plivačkog kluba Jug. Riječ je o legendi slovenskog plivanja, najboljem sportašu Jugoslavije 1981. godine. U svojoj bogatoj plivačkog karijeri ima odličja sa Svjetskog i Europskog prvenstva, Mediteranskih igara… U Dubrovniku bi želio ostati „barem četiri godine“. Na konferenciji za novinstvo u Gružu, ostavio je dojam osobe koja dobro zna što govori, a posebno je zanimljiv bio njegov osvrt na prednosti bavljenja ovim sportom.

-Znate, plivanje je danas jedini sport koji ti može spasiti život. Pa nisu stari Grci bez razloga govorili kako je najvažnije da znaš pisati i – plivati. Ozljede su u ovom sportu toliko rijetke, možeš se ozlijediti jedino ako na izlasku iz vode udariš u zid ili u one pločice pokraj bazena. Znam da je vaterpolo u Dubrovniku popularan, ali mi smo bratski ili rodbinski sportovi. Tu ne vidim problem – istaknuo je Borut Petrič, rođen 28. prosinca, 1961. godine. Naglasio je kako je ponudu dubrovačkog kluba prihvatio i zbog odličnih uvjeta za rad iako je imao još nekoliko poziva iz drugih sredina.

Petrič je europski prvak iz Splita 1981. godine na 400 metara slobodno, a na istom prvenstvu osvojio je i srebro na 1500 metara slobodno. Može se pohvaliti i srebrom na Svjetskom prvenstvu 1978. u Berlinu (1500 metara slobodno), kao i drugim mjestima na Europskom prvenstvu u Rimu 1983. (400 i 1500 metara slobodno).

U bogatoj plivačkoj karijeri osvojio je tri zlata i dva srebra na Mediteranskim igrama u Splitu 1979., a zlato na Igrama u Casablanci 1983. godine. Ima i broncu na Europskom prvenstvu u švedskom Jonkopingu 1977. godine (1500 metara slobodno). Slovenski stručnjak je predstavljao bivšu državu na tri uzastopne Olimpijske igre, a na svojim prvim Igrama u Montrealu 1976. godine ujedno je bio i najmlađi sudionik natjecanja. Imao je tek 14 godina i 325 dana.

-Napravili smo pravu reorganizaciju kluba u nepunih godinu dana koliko je ova Uprava na čelu PK Jug. Potvrda ispravnog rada je i dolazak Boruta Petriča koji je bio uspješan plivač, a sada je i kvalitetan trener. Cilj je vratiti Plivački klub Jug u sami vrh hrvatskog plivanja. Ovo je još jedan korak prema tome – naglasio je Stanko Manenica, predsjednik Plivačkog kluba Jug.

Nova članica kluba je i slovenska reprezentativka Tanja Šmid. Mlada plivačica je predstavljala svoju državu na nedavnim Olimpijskim igrama, a najveći uspjeh u karijeri je drugo mjesto na 200 metara prsno na Europskom prvenstvu 2010. godine.

-Drago mi je što sam došla u Dubrovnik i nadam se da ću još napredovati u karijeri – kratka je bila slovenska plivačica, a Petrič je dodao kako će za najviše tri mjeseca još i tečnije govoriti hrvatski.

Matijana Staničić u Plivačkom klubu Jug radi već 19 godina. Nema uspješne plivačice ili plivača koje u tom razdoblju nije trenirala, uključujući i Sanju Jovanović.

-Znam način rada Boruta Petriča i vjerujem da pomoći u daljnjem razvoju klubu i mladih plivača. Postavila sam dobre temelje, a sada je na Petriču da pomogne u kvalitetnoj realizaciji – dodala je Staničić koja je u 2012. godini brinula o najstarijim plivačicama i plivačima u klubu osnovanom 1923. godine. Na prvenstvu Hrvatske za sve dobne kategorije u Rijeci, jugaši su osvojili 11 medalja, dva zlata, tri srebra i šest bronci.

Pred brojnim dubrovačkim novinarima još su govorili i član Uprave Toni Miloslavić (“pozdravljam ovaj potez, Petrič je kvalitetno rješenje za PK Jug”), dosadašnji glavni trener Andrej Drobac koji nastavlja s radom u klubu te najstariji članovi prve momčadi, 22 – godišnji Ivan Bilić i 20 – godišnji Marko Limov.

Petrič se tako vratio na mjesto svog prvog sportskog uspjeha, baš je u Dubrovniku osvojio prvi naslov državnog prvaka i to u mlađim uzrasnim kategorijama.

FOTO: Dubrovniknet.hr