Povratak

MARO VIOLIĆ, MLADA JUGOVA UZDANICA I REPREZENTATIVAC

Reprezentativac Hrvatske, višestruki prvak Hrvatske u mlađim uzrastima, osvajač brojnih medalja u državi i inozemstvu. To je samo dio plivačkih uspjeha – jugaša Mara Violića. Predvodnik je nove generacije dubrovačkih plivača, jedan od mladića kojemu u Gružu proriču pravu sportsku budućnost. Razloga i više nego dovoljno za razgovor s mladim članom Plivačkog kluba Jug.

Kada si počeo plivati, zašto si baš odabrao ovaj sport i koji su bili tvoji prvi treneri?

-Plivanje sam poceo trenirat sa 6 godina i to zato jer mi je starija sestra trenirala pa sam i ja to probao. Svidjelo mi se i ostao sam do današnjih dana. Prva trenerica mi je bila trenerica Nataša – objašnjava Maro Violić, rođen 12. ožujka 1996. godine.

Kako si zadovoljan nastupima u 2012. godini i jesi li očekivao ostvarene rezultate? Najveći uspjesi u karijeri?

-Jako sam zadovoljan nastupima u ovog godini. Iskreno, na pocetku 2012. nisam ocekivao neke rezultate, ali na kraju su bili – odlični. Moji najveci uspjesi su bili na drzavnim natjecanjima, osvojena prva i druga mjesta.

Uz Ivana Bilića i Marka Limova predvodnik si plivača u klubu. Najbolji u mladoj generaciji jugaša u Gružu.

-Marko i Ivan su najstariji plivači s puno uspjeha i iskustva u plivanju. U plivanju ću ostat što duže budem mogao, sadašnje želje su mi otplivat normu za europsko juniorsko prvenstvo i, naravno, popravit svoje osobne rekorde.

Karijera nakon plivanja?

-Želio bih otići na brod, ali ima vremena za to. Nakon plivačke karijere sve ostalo će doći normalnim slijedom.

Budućnost PK Jug, tko su plivačice i plivači koji dolaze?

-Plivački klub Jug velikim koracima napreduje u svijetu plivanja i sve je bolji. Ima dosta dobrih, mladih, plivača koji mislim da bi mogli biti jako dobri. To su Mihael Vidojević i Ilario Radić, a među plivačicama Frane Miloslavić, Paula Garbin i takoder moja mlada sestra – Vicencija.

Da nisi plivač, kojim bi se sportom bavio i zašto?

-Vjerojatno bi bio vaterpolist ili košarkaš zato što mi se ti sportovi jako sviđaju. Da nisam u plivanju, bio bih sigurno u jednom od ta dva.

Koliko u plivanju pomaže sestra Vicencija, također uspješan član Plivačkog kluba Jug. Pričate li međusobno o tome kako još i poboljšati svoje nastupe?

-Ponekad popričamo, ja joj kažem par savjeta kako bi bolje otplivala neku utrku i također treniramo zajedno. Sve je krenulo preko starije sestre, ona je plivala i bila je jako uspješna u tome Ako nastavi s dosadašnjim treninzima, vjerujem da je pred njom lijepa plivačka budućnost.

Član si reprezentacije Hrvatske, u Austriji si i osvojio medalju za našu državu.

-Nisam očekivao poziv u reprezentaciju. Sve je došlo nekako iznenada, a u Austriji smo osvojili štafetnu medalju s odličnim rezultatom. Istina, bilo je nekoliko pogresaka, no jako mi je mnogo znacilo to sto sam u reprezentaciji. Pogotovo ta medalja što smo je osvojili – dodao je Maro Violić uz napomenu: “Za 10-tak dana plivače Juga očekuje momčadsko prvenstvo Hrvatske. Svi smo uvjereni u kvalitetne rezultate i pravi uspjeh”.