Povratak

JUG S OBA SASTAVA U FINALU EKIPNOG PRVENSTVA HRVATSKE

Na kvalifikacijama ekipnog prvenstva Hrvatske, Regije 1, održanim u Splitu od 29. do 30. studenog, 2008. godine, dogodio se povijesni trenutak za naš klub. Naime, plivačicama, koje su već nekoliko godina redovne sudionice finala ekipnog prvenstva Hrvatske, po prvi put su se pridružili i plivači. Drugim riječima s oba sastava Jug je ušao u prvu ligu hrvatskog plivanja.

Pođimo redom. Prošle godine su naši plivači zauzeli, ono najgore, deveto mjesto, prvo ispod crte. Ali nije bilo velikih razloga za nezadovoljstvo, bodovno smo, usprkos velikom napretku, još uvjek bili u velikom zaostatku za osmoplasiranim Medveščakom. Znali smo da je naša ekipa mlada i nadali smo se da bi ove godine mogli mogli ostvariti znatno bolji rezultat. Naravno Bobčetovim dolaskom naša uvjerenost u prolazak je bila još veča. Nažalost u odnosu na prošlu godinu smo bili slabiji za dva plivača, Ivana Stojića koji je pomagao Biliću u prsnom stilu i Luke Jovića koji je bio važna karika u disciplinama 400 i 1500 m slobodno. U Split smo otišli s velikom nadom ali nismo ni sanjali da ćemo biti ovako uvjerljivi i da ćemo ovoliko bodova osvojiti. Međutim kako su trke prolazile tako je na osnovi isplivanih rezultata naš optimizam rastao da bismo u treči dio natjecanja ušli sa sigurnošću u prolazak dalje.
A kakvi su rezultati bili? Ivan je 100 m prsno isplivao 2 stotinke slabije od Hrvatskog juniorskog rekorda, štafeta 4×200 m slobodno u sastavu Krešimir Krmek, Antonio Đović, Marko Đurić i Ivan Bilić s rezultatom 7:45:71 se približila hrvatskom juniorskom rekordu na tri sekunde, Krešimir Krmek je 100 m slobodno isplivao za 51:17, Marko Đurić 1500 slobodno za 16:14:03, itd, itd. Svi ti rezultati su skupili ukupno 19032 boda, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u regiji te za četvrti rezultat kvalifikacija ukupno, iza Mladosti, Primorja CO i Zagrebačkog PK, a ispred Dubrave, POŠK-a, Medveščaka i Jadrana. S obzirom da će se Jadranu i Medveščaku u finalu pridružiti američki studenti, a Dubravi Duje Draganja, koji zbog priprema za EP u Rijeci, nije plivao u kvalifikacijama, realno je očekivati da će se naši mladići boriti za plasman između šestog i osmog mjesta. A to je veliki uspjeh.
Druga lijepa priča ovih kvalifikacija su naše mlade plivačice predvođene Sanjom. U Splitu su bile uvjerljive i usprkos jednoj diskvalifikaciji obranile su lanjsko prvo mjesto. Rezultat je bio dovoljan za ukupno četvrto mjesto u kvalifikacijama, iza Primorja CO, Zagrebačkog PK i Mladosti, a ispred Siska JANAF-a, Jadrana, Dubrave i Grdelina, kojemu je ovo prvi prolazak u finale u povjesti. Ali pogled na broj bodova prve četiri ekipe, izgubljeni bodovi zbog diskvalifikacije te znajuči da smo ipak Sanju nastojali štedjeti što je više moguće, daje nam nadu da bi plivačice mogle ove godine igrati značajnu ulogu u finalu ekipnog prvenstva Hrvatske.
Natjecanje se održava u Rijeci, 20. i 21. prosinca, tjedan dana nakon prvenstva Europe. Za sve naše plivače koji nastupaju na finalu ekipnog prvenstva Hrvatske klub je osigurao smještaj i ulaznice za prvenstvo Europe, tako da se u Rijeku putuje već 11.12.2008.

Plivači i plivačice koji su nastupili na kvalifikacijama ekipnog PH:

PLIVAČI:

1. Ivan Bilić
2. Antonio Đović
3. Marko Đurić
4. Krešimir Krmek
5. Nikola Bogdanović
6. Marko Limov
7. Marko Moretti

PLIVAČICE:

1. Sanja Jovanović
2. Mariela Brajević
3. Ana Matković
4. Nika Čupić
5. Kristina Vujnović
6. Azra Budalica

TRENERI

1. Dimitre Bobev
2. Matiana Staničić
3. Joško Turk

Na kraju još jedna lijepa vjest. Već tradicionalno uoći Božića Jug organizira „Jugovo Božićno prvenstvo“ na kojemu nastupaju svi plivači i plivačice Juga. Od onih najmlađih koji su tek proplivali pa do seniora. I uvjek s tog mjesta pozdravljamo našu Sanju koja se negdje u Europskim bazenima bori za što bolji plasman na Europskom prvenstvu. Ove godine „Jugovo Božićno prvenstvo“ se održava u nedjelju 07. prosinca, s početkom u 10.00 sati. Ali s jednom razlikom. Ove godine nećemo pozdravljati samo Sanju. Pridružio joj se i Ivan Bilić koji će na prvenstvu Europe u Rijeci nastupiti u disciplinama 50 i 100 m prsno. E pa poželimo im sreću!