Povratak

DVOSTRUKI OLIMPIJSKI PRVAK U GRUŽU!!!

U svoje je vrijeme bio simbol ne samo talijanskog već i europskog i svjetskog plivanja. Domenico Fioravanti, dvostruki olimpijski prvak iz Sydneya 2000. godine, došao je u Dubrovnik. U četvrtak poslijepodne pratio i trening najstarijih plivačica i plivača Juga. Na bazenu u Gružu talijanskom sportašu domaćin je bio Borut Petrič, glavni trener u dubrovačkom klubu.

-Već duže vrijeme surađujem s Domenicom koji je nakon plivačke karijere ostao u ovom sportu i sada se bavi prodajom plivačke opreme. Njegova tvrtka je već dvije godine sponzor Tanje Šmid (op.a. slovenska reprezentativka i članica PK Jug), a došao je u Dubrovnik na dogovor o suradnji s Plivačkim klubom Jug – naglasio je Borut Petrič, a potom prepustio riječ slavnom Talijanu koji s engleskim baš i nije na “ti”, ali 35 – godišnji Fioravanti je ipak spremno odgovorio na nekoliko pitanja.

Vaša prva reakcija na Dubrovnik?

-Imam samo pozitivne dojmove. Prvi put sam u Dubrovniku i ugodno me iznenadio ovaj bazen jer tako što se rijetko može vidjeti u Italiji. Ako se ne varam, ovo je jedini bazen u gradu – zanimalo je dvostrukog olimpijskog pobjednika na 100 i 200 metara prsno iz Sydneya 2000. godine.

Točno tako, u Dubrovniku je ovo jedini bazen.

-E, tu smo mi malo napredniji, ali i ovaj je sigurno prvenstveno – vaterpolski. Čuo sam za uspjehe kluba. Ma, najvažnije je da i plivači imaju svoj prostor, a ovako zdanje omogučava odlične uvjete za svakodnevni rad. U Dubrovniku sam prvenstveno poslom, došli smo prezentirati naš brand Acron i dogovoriti suradnju s plivačkim klubom Jug.

Što znate o dubrovačkom i hrvatskom plivanju?

-Znam Duju Draganju i njegove brojne uspjehe, a čuo sam da je kod vas u tijeku promjena generacije. Treba se malo strpiti u ovom tranzicijskom periodu dok ne zabljesnu neke nove plivačice i plivači. Slična situacija je i u Italiji.

Sada izgleda davno, ali 2000. godine bili ste prvo ime europskog i svjetskog plivanja. Možete li se vratiti u doba Olimpijskih igara u Sydneyu kada ste osvojili dvije zlatne medalje, a iste godine postali i europski prvak na 100 metara prsno.

-Sve je u glavi, psihičkoj pripremi pred jedno tako veliko natjecanje. Kada si u društvu plivača koji svi toga dana mogu do zlata, jedino što te izdvaja od njih je unutarnja snaga i vjera kako će baš ti tada biti najbolji. Naravno, na prvom mjestu je rad, rad i rad, ali za korak više treba ti čista glava i velika ljubav prema plivanju kako bi svaki dan podizao granice svojih mogućnosti. I slažem se, 2000. godina je sigurno najbolja godina u mojoj karijeri. Nisam mogao ni poželjeti tako uspješno razdobolje u plivanju.

I onda je sve tako naglo prekinuto 2004. godine. U 26. godini života morali ste se povući zbog problema sa srcem.

-Nije bilo lako, ali nisam mogao ni smio zanemariti upozorenje doktora. Kada su svi moji najbliži, roditelji, prijatelji i navijači čuli za zdravstveno stanje, i oni su me jednoglasno savjetovali kako je vrijeme za prekid karijere. Prošlo je skoro devet godina, ali ja sam i dalje u plivanju. Uvijek mi je drago pogledati dobru utrku, dati neki savjet – objasnio je Fioravanti, a onda je došlo vrijeme za kraj razgovor. Suradnik pokraj njega je već nekoliko minuta nervozno pokazivao na sat.

Na svoje su nakon toga došli i članovi Plivačkog kluba Jug. Zajednička fotografija s dvostrukim olimpijskim prvakom ipak nije mala stvar. Potvrdila su to i njihova ozarena lica.