Povratak

Andrej Drobac, glavni trener PK Jug otvoreno o stanju u klubu

Jedno je sigurno, 2011. godina donijela je brojne promjene u plivačkom klubu Jug. Novi je predsjednik i glavni trener, a klub su napustile najbolje plivačice, Sanja Jovanović, Ana Matković, Kristina Vujnović. Stanko Manenica je zamijenio Lučija Đovića na mjestu čelnog čovjeka u klubu, dok je Andrej Drobac novi šef struke u PK Jug. Nakon odlaska Dmitra Bobeva i Bistre Gospodinove, mladi Konavljanin je bio jednoglasni izbor najužeg vodstva. Andrej Drobac je profesor kineziologije, diplomirao u Zagrebu usmjerenje – kondicijska priprema sportaša.

-Puno smo toga napravili u ovih nekoliko mjeseci, klub je totalno reorganiziran i to od škole plivanja do seniora. Konkretno, škola plivanja sada kreće od ribica-vrtića, pa nakon vrtića kreće druga godina škole ili program C. Treća godina škole je program B, a najnaprednija grupa je ona s četvrte godine ili program A. Slijede plivatonci ili najstariji početnici te mlađi kadeti i nakon toga imamo dobne skupine počevši s kadetima….. Nije nam bio cilj podijeliti djecu po godištima, već smo na osnovu testiranja pokušali homogenizirati grupu. Prvi kriterij je – sposobnost. U kratkom roku uspjeli smo u naumu i sada nam predstoji rad, kontrola i neprestana homogenizacija. Velika je mogućnost da onaj tko nije redovit, tko ne prati program trenera, na idućem testiranju početkom 2012. godine, „padne“ u nižu grupu. Isto tako, rad i upornost će se znati cijeniti i svi oni u nižim grupama imat će mogućnost i ulaska u veću grupu. Na ovaj smo način spriječili monotonost, a usput na pravi način stimulirali djecu na kvalitetan rad i stalno dokazivanje – objašnjava Andrej Drobac, rođen 30. rujna 1982. godine.

Dolaze mladi, plivački klub Jug se ne mora brinuti za budućnost.
-Činjenice govore tome u prilog. Imamo 250 stalnih članova, od toga je 50-tak njih u dobnim skupinama (od kadeta do seniora). Ostalih 200-tinjak su – djeca. Za Dubrovnik je to odlična baza jer iluzorno je uspoređivati se s Rijekom, Zagrebom i sličnima. Jedini problem je što fali cura. Ne znam u čemu je problem, javlja se puno dječaka, ali cura nema dovoljno. Možda je razlog slaba informiranost o našem klubu jer plivanje je u prvom redu sport odličan za zdravlje. Dubrovačke plivačice su uvijek bile u vrhu hrvatskog plivanja, najbolji primjer je Sanja Jovanović. Nadam se da ćemo to popraviti u 2012., na nama je zadatak da animiramo djevojčice u školama, predstavimo im prednosti plivanja.

U klubu ste nešto više od godinu dana. Dovoljno vremena da uočite one najvažnije probleme u radu PK Jug.
-Još ću jednom ponoviti tu pogrešnu selekciju. Najlakše je na početku godine podijeliti djecu u grupe i tako raditi 365 dana. Bit i nova filozofija u radu je konstantno praćenje djece, od njihovog dolaska na trening do sposobnosti u bazenu. Ako dijete nije redovito, idemo provjeriti zbog čega je tako. Možda je bolest, u redu, pričekat ćemo. Ako se dijete zasitilo plivanja, poštujemo tu odluku, ali želimo saznati razlog. Općenito, moramo shvatiti zašto toliko djece odustaje od plivanja jer ne mogu svi otići u vaterpolo. Jesu li možda razlog treneri? Praksa nas uči da je problem broj jedan ipak – bolest. Kada je netko konstantno bolestan, struka će reći da i nije za plivanje. Želja je napraviti pravu selekciju i zadržati djecu u plivanju.

Ostaje činjenica da je Ivan Bilić jedini senior u klubu.
-Tamo gdje nema novaca, ne možete ni zadržati one najbolje. Plivački klub je amaterski klub i teško se nositi s drugim, financijski puno bogatijim kolektivima. Nadam se da će se nešto promijeniti jer je Dubrovnik i Dubrovački savez športova nemaju razrađen sustav kategorizacije sportaša i određene novčane naknade za najtalentiranije i najuspješnije.

Plivački klub Jug se može pohvaliti odličnim rezultatima osoba s invaliditetom. Prve perjanice su Mihovil Španja i Lukša Backović.
-Ne treba ni trošiti riječi na Mihovila Španju, višestrukog svjetskog i europskog prvaka, vlasnika olimpijskih odličja, ali i svjetskih i europskih rekordi. O njegovom utjecaju i značaju za klub, samo ću spomenuti nedavni nastup u Rijeci na ekipnom i momčadskom prvenstvu Hrvatske. Miho je savjetima pomagao najmlađima, objašnjavao kako se trebaju ponašati, što napraviti na startu i brojne druge „male stvari“ koje su zlata vrijedne. Lukša Backović također redovito trenira na bazenu, u posljednje vrijeme mu i ja pomažem, a njegova trenerica je Marija Butigan. Trenutno je na malom odmoru, kad se vrati odlučit ćemo o daljnjim koracima.

Koliko je trenera u klubu?
-Uz mene koji treniram kadete, ima nas četiri stalno zaposlena trenera. Najmlađi su u rukama Joška Turka i Gordane Kostić, a nastarije trenira Matiana Staničić. Imamo i pet honoraraca, to su Husein Mehaković, Made Popović, Mislav Česko, Slavica Božić i Ivan Bilić. Zadovoljan sam, i trenerima je trebalo određeno vrijeme da se prilagode na drugačiji ustroj u odnosu na prošlo razdoblje. U slučaju kvalitetnog rada trenera, ne sumnjam u još veći broj djece i mladih na treninzima.

Božićni miting se pokazao kao pun pogodak.
-Slažem se. Za njih je ovo bilo ravno Svjetskom prvenstvu ili Olimpijadi. Za većinu je to bio i prvi start sa startnog bloka i dolazak u cilj im je poput zlatne medalje. Mnoga djeca nisu znala da prvo mjesto u svojoj grupi ne znači automatski i prvo mjesto u ukupnom poretku te discipline. Bilo je zato puno radosti, veselja, smijeha, ali i suza. Kada je stigao Djed Božićnjak s poklonom, nestale su suze. Dobro je što smo imali jedan ovakav miting, tako će najbolje naučiti pravila i dobiti prva natjecateljska iskustva. Na kraju se sve odužilo, a glavni razlog je činjenica da je pola disciplina bilo licencirano po Hrvatskom plivačkom savezu. Spojili smo tako ugodno s korisnim.

Planovi za 2012. godinu. Može li se PK Jug vratiti u sami vrh hrvatskog plivanja?
-S nestrpljenjem čekamo kalendar HPS-a za iduću godinu. Znamo da nas u ožujku očekuje državno prvenstvo dobnih skupina, regionalno za mlađe kadete i plivaton, prije toga je veljača rezervirana za regionalno prvenstvo dobnih skupina. Iskoristit ćemo regionalno prvenstvo dobnih skupina za test stanja naših plivačica i plivača koji imaju isplivane norme za državno, dok će ostali pokušati izboriti svoju vizu za prvenstvo. Da, želja je ponovno biti u samom vrhu hrvatskog plivanja, no dobro je poznato da ništa ne dolazi preko noći. Posebno u plivanju gdje se zna koliko traje jedan ciklus. Najvažnije je da smo sve postavili na zdrave temelje, uvjeren sam da će kvalitetnim i mukotrpnim radom doći i kvalitetni rezultati – zaključio je Andrej Drobac, glavni trener u plivačkom klubu Jug.